Preloader
1. Modul: A természetes instrukciós módszerek

1. Modul: A természetes instrukciós módszerek

A Természetes Instrukciós Módszereket (továbbiakban TIM) olyan eljárásokként határozhatjuk meg, melyek során a gyermeket a céljai elérésében segítjük úgy, hogy ezeket a célokat beágyazzuk a napirendjükbe és tevékenységeikbe. Más szóval a TIM egy eljárás, instrukciós nevelés és oktatás, amely lehetőséget ad minden sajátos nevelési igényű vagy rizikócsoportba tartozó, de a tipikus fejlődésmenetű fiatal gyermekeknek is, hogy készségeket sajátítsanak el és megerősítsék azokat, amelyben a nevelés a gyermek mindennapi természetes élethelyzetében történik (napi rutin, tevékenységek, az óvoda/iskola környezetében történő váltások, otthoni környezet és más természetes közegek).

minta fájl Oktatási felület
2. Modul: A fogyatékosságtípusok meghatározása és jellemzőik

2. Modul: A fogyatékosságtípusok meghatározása és jellemzőik

Az eltérő fejlődés fogalma magában foglalja azokat a fogyatékosságokat, amelyek gyakran egész életen át tartó mentális és/vagy fizikai rendellenességek miatt következnek be és általában 22 éves kor előtt jelentkeznek. (AAIDD-American Association on Intellectual and Developmental Disabilities, a Szellemi és Fejlődési Fogyatékkal Élők Amerikai Szövetsége, 2010). A tanulási zavar kifejezést, amit az Egyesült Királyságban, valamint az intellektuális képességzavar kifejezéseket, amelyeket Ausztráliában, Kanadában és számos európai országban, a fejlődési zavar szinonimájaként használják. Az intellektuális képességzavar és az Autizmus Spektrum Zavar a két legkiemelkedőbb speciális igényű csoport, amely az eltérő fejlődés körébe tartozik, de egyes definíciókban szélesebb a hatókör, és az olyan rendellenességeket is, mint például az agyi bénulás, a fejlődési zavarok körébe sorolják.

Ebben a részben bemutatjuk a fejlődési rendellenességek leggyakoribb típusait, amelyekkel az óvodai csoportszobákban találkozhatunk, valamint a 3-6 éves, eltérő fejlődésű óvodás gyermekek fejlődési jellemzőit.

minta fájl Oktatási felület
3. Modul: Reszponzív felnőtt reakciók

3. Modul: Reszponzív felnőtt reakciók

A reszponzív felnőtt reakcióról szóló füzet olyan felnőttek (szülők, pedagógusok stb.) számára készített gyűjtemény, akik az idejük legnagyobb részét fiatal gyermekkel történő interakciókkal és róluk való gondoskodással töltik, emellett céljuk a fejlődésük támogatása.

minta fájl Oktatási felület
4. Modul: Természetes Instrukciós Módszerek (TIM) stratégiák és technikák

4. Modul: Természetes Instrukciós Módszerek (TIM) stratégiák és technikák

A pedagógusok és a gyerekek számára több (kölcsönös) tanulási-tanítási lehetőség kínálkozik a napközbeni rutin tevékenységek végzése közben. A gyerekek sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor segítségre szorulnak egy-egy nehezebben elsajátítható készség begyakorlásában. Ehhez pedagógusként tanítási lehetőségeket kell biztosítanunk a napközbeni folyamatok során, melyben bizonyos technikákat és stratégiákat alkalmazhatunk. Az alábbi kiadványban a Természetes Instrukciós Módszerek (továbbiakban: TIM) stratégiái és technikái láthatók, melyek a mindennapi rutin tevékenységek során alkalmazhatók, és melyek mindegyikéhez példákat, alkalmazási- és rendszerezési módokat is kínál a könyv. 

minta fájl Oktatási felület
5. Modul: Környezeti változtatások

5. Modul: Környezeti változtatások

A gyermek fizikai környezete, melyben mindennapjait éli, rengeteg tanulási lehetőséget kínál az alapvető készségek és viselkedésmintázatok elsajátításához. Óvodapedagógusként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ezt a fizikai környezet úgy szabályozzuk, hogy a gyermek megtanulhassa és megerősíthesse ezeket a készségeket, viselkedésmintákat. Ugyan a rutinok és tevékenységek, amelyek egy óvodai csoport mindennapjait képezik, kínálnak természetes tanulási lehetőséget, néha szükség van ezen szituációk mesterséges létrehozására, megrendezésére, hogy elérhessük a kitűzött célokat.

minta fájl Oktatási felület