A speciális ellátásra szoruló gyermekek nevelése/oktatása kiemelten fontos szempontok közé tartozik. Az inkluzív osztálytermek jelentőségének és támogatásának növekedésével megnőtt az igény a természetes oktatási folyamatokra, amelyek olyan hatékony és gyakorlatias stratégiákat tartalmaznak, amelyeket a normál oktatási folyamatban alkalmazhatnak a pedagógusok (óvodapedagógusok, tanítók), különösen az óvoda-iskola közötti átmenet időszakában. Ahhoz, hogy az inkluzív törekvések sikeresek legyenek, olyan gyakorlatokra van szükség, amelyek elmagyarázzák és megmutatják a pedagógusoknak, hogy milyen módszerekkel, tanítási eszközökkel fogadhatják az óvodába és az iskolába integrált gyermekeket. 

A projekt célja, hogy írásos és vizuális anyagokat dolgozzon ki az óvodapedagógusok és a tanítók számára, hogy az óvodába és az iskolába integrációba érkező speciális szükségletű gyermekek a mindennapokat természetesen éljék meg, egyéni szükségleteiket ki tudják elégíteni. A segédanyagok hasznosságáról és hatékonyságáról a pedagógusokat is kérdezzük.

A projekt végén várhatóan három fő termék születik:

1. Olyan nevelési és oktatási stratégiák, instrukciós útmutatók kidolgozása, amely színes rajzokkal (rajzfilmes esettanulmányokkal) segíti az óvoda-iskola átmenet időszakában a pedagógusok mindennapi tevékenységét, ezáltal támogatva az integrációs folyamatokat.

2. Videós segédanyagok, amelyek bemutatják a stratégiák/módszerek hatékony használatát és azok alkalmazását az óvodai integrációban.

3. Praktikus és interaktív weboldal, ahol a nevelés/oktatás természetes folyamatát ismertetik, stratégiákat és mintavideókat olvashatnak/nézhetnek az érdeklődők.

A projekt elsősorban társadalmi, majd későbbiekben gazdasági hasznosulást eredményező kezdeményezés, ami a speciális szükségletű kisgyermekekre és a hozzájuk tartozó pedagógusokra, valamint közvetve a szülőkre összpontosít. Abban nyújt segítséget, hogy a pedagógusok minél hatékonyabban tudjanak szerepet vállalni a fogyatékos gyermekek jövőre való felkészítésében, gyermekek és családjaik életminőségének javításában, gyakorlati megoldások kidolgozásában. A cél az, hogy ezáltal minőségibb nevelési - oktatási folyamatot valósítsanak meg a pedagógusok.

A projekt résztvevői között számos kutató és gyakorlati szakember képviseli és támogatja az integrációs törekvések hatékonyabbá tételét.